Ilmastosopimus astui voimaan, mitä voit tehdä?

Pariisin kansainvälinen ilmastosopimus astuu voimaan tänään. 187 maata on sitoutunut vähentämään päästöjään, jonka avulla ilmaston lämpeneminen saadaan rajoitettua noin kolmeen asteeseen. Jotta kahden asteen turvallisessa rajassa pysytään, tulisi päästöt saada nopeasti laskuun, ja se vaatii toimien jatkokehitystä.

Hyviä merkkejä on kuitenkin ilmassa. Ensinnäkin sopimus on saatu ratifioitua nopeammassa aikataulussa kuin kukaan odotti, toiseksi kansainvälisen lentoliikenteen päästöjä on päätetty rajoittaa. Viime vuonna ilmastopäästöt ovat nousseet vain noin 0,9 prosenttia, mikä sekin on hyvä merkki.

Erityisesti muutoksessa sopimuksen myötä ovat liikkuminen, asuminen ja syöminen. Suomessa päästöjä on näillä alueilla vähennettävä 39 % vuoden 2005 tasosta.

Mitä näillä kolmella alueella sitten voidaan tehdä?

1. Liikenne aiheuttaa 23 % globaaleista kasvihuonekaasupäästöistä. Näistä päästölähteistä autoilu on merkittävin. Vähennä siis autoilua ja lentämistä ja suosi julkista liikennettä tai pyöräilyä ja jalankulkua. Kansainväliset palaverit voi korvata esimerkiksi videoneuvotteluilla.

pyörällätöihin

2. Esimerkiksi asuintalojen lämmitysmuoto muuttuu ja pian niitä lämmitetään saastuttavan kivihiilen sijaan uusiutuvilla energiamuodoilla. Kiinnitä huomiota energiatehokkuuteen ja tee muutoksia myös tuotantoprosesseissa energian säästämiseksi. Valitse uusiutuvaa energiaa.

tuulivoima

3. Ruuantuotannossa päästöjen vähentäminen voi olla haastavaa. Parhaiten se onnistuu siten, että korvataan lihansyöntiä kasviksilla. Lähes mikä tahansa kasvisraaka-aine on puolet tehokkaampi ilmaston kannalta kuin lihatuote. Opettele kokkaamaan kasvisruokaa tai valitse lounasravintolassa kasvisvaihtoehto. Kaupoista löytyy yhä enemmän proteiinirikkaita kasvisvaihtoehtoja ja valmisruokia, joten kasviruokien kokeilu on helppoa.

kasvisruoka

Ensi viikon maanantaina julkaistaan Suomessa ilmasto- ja eneriastrategia, josta käy ilmi tarkemmat suuntaviivat päästöjen vähentämiseksi.