Ekologinen joulu

Vuosi lähenee loppuaan ja pian hiljennytään joulun viettoon. Halusin jakaa teille vielä muutaman vinkin, miten nauttia joulusta ympäristöystävällisemmin. Ekologinen joulu syntyy pienillä teoilla.

Lahjat

Anna lahjaksi tavaran sijaan elämyksiä ja yhdessä oloa. Esimerkiksi lahjakortti kasvohoitoon, kylpylään tai harrastukseen tai liput elokuviin tai teatteriin ilahduttavat varmasti monia. Jos haluat antaa jotain konkreettista, anna lahjaksi jotain kuluvaa, kuten itsetehtyä syötävää tai juotavaa. Lahjaksi voi antaa myös lahjoituksen hyväntekeväisyyteen. Mieti lahjan saajaa ja pohdi millainen aineeton lahja ilahduttaisi juuri häntä.

Paketoi lahjat kierrätettäviin tai uudelleen käytettäviin materiaaleihin. Kimmeltävät ja värikkäät joulupaperit ovat kauniita, mutta ne kuuluvat sekajätteeseen ja lisäksi glitter aiheuttaa mikromuoviongelmia vesistöihin.

rawpixel-com-445788

Joulusiivous

Valitse ympäristöystävällisiä siivoustuotteita. Mikrokuituisilla siivousvälineillä voit siivota kemikaalittomasti, mutta niistä voi irrota mikromuoveja. Suosi fosfaatittomia pesuaineita, sillä fosfaatti rehevöittää vesistöjä. Kloorattujen desinfiointiaineiden, antibakteeristen aineiden ja liuottimia sisältävien aineiden käyttöä kannattaa välttää, sillä ne ovat haitallisia ympäristölle sekä terveydelle.

Jouluruoka

Suosi kotimaisia jouluruokia ja osta vastuullisesti tuotettua suklaata. Vegaaninen joulupöytä on ympäristön kannalta paras ratkaisu, mutta jos et vielä ole valmis siirtymään seitankinkkuun, kokeile possun sijaan riistaa, kuten hirveä tai poroa. Valitse kala joulupöytään WWF:n kalaoppaan avulla.

mira-bozhko-175016

Kynttilät

Valitse kynttilöitä, jotka on valmistettu steariinista, joka on öljypojaista parafiinia ekologisempi vaihtoehto. Hanki metallikuorettomia tuikkuja, tai ainakin kierrätä kuori metallinkeräykseen (kynttilänjämiä ei tarvitse poistaa). Kynttilänjämät kuuluvat sekajätteeseen, joten polta kynttilät loppuun. Allergisten kannattaa välttää tuoksukynttilöitä ja jos haluat pelata varman päälle, valitse Joutsenmerkitty kynttilä.

Joulu2017